De werkplekken

Cross Borders heeft contact met diverse instellingen en organisaties waar vrijwilligers kunnen werken. Enkele voorbeelden zijn:

  • Day Care Centra, opvang voor kinderen en voorbereiding op onderwijs
  • Primary-, Secundary- en Highschool, op een enkele uitzondering na betreft het Government scholen
  • Projecten en instellingen voor mensen met enkel- of meervoudige beperkingen (verzorging, activiteiten, fysio, spraak enz.)
  • Healthcare posten op afgelegen locaties
  • Alles wat op het Cross Borders pad komt, en past binnen de doelstelling

Hieronder staan enkele locaties beschreven.

Kathmandu vallei

Day Care center Balaju

DCC Balaju is een klein centrum in Balaju, net buiten Thamel. Het centrum geeft les aan ongeveer 35 kinderen verdeeld over 2 klassen. Er zijn 3 onderwijzeressen. De kinderen komen veelal uit kwetsbare gezinnen. Door middel van spelletjes, liedjes en andere werkvormen krijgen de kinderen hun eerste engelse lessen. 

Plaats:  Balaju, Kathmandu

Instelling:  Day Care Center “ Balaju”

Verblijf:  Vrijwilligersappartement

Vervoer:  Te voet 20 minuten

Werkzaamheden:  Assisteren opvang kinderen en preschool activiteiten


orchid garden

Orchid Garden geeft dagopvang en scholing aan kansarme kinderen in Kathmandu. De kinderen hebben de leeftijd van 6 maanden tot en met 6 jaar en zijn verdeeld over 4 klassen. Er zijn 4 leraressen en 2 begeleidsters. Er zitten ongeveer 30 kinderen op de opvang en 80 kinderen volgen onderwijs.

Plaats:  Kathmandu

Instelling:  “Orchid Garden” Day Care Center 

Verblijf:  Vrijwilligersappartement

Vervoer:  Te voet en bus, samen 45 minuten

Werkzaamheden:  Assisteren opvang kinderen en primary schoolNew life center "Kagendra

New Life Center "Kagendra"

Kagendra is een centrum voor meervoudig gehandicapten in Kathmandu. De beperkingen van de bewoners zijn lopen heel erg uiteen. Er verblijven ongeveer 60 bewoners en er werken 6 stafleden. Er zijn veel mogelijkheden op het gebied van verzorging, activiteitenbegeleiding en fysiotherapie.

Plaats:  Kathmandu, voorbij Bouddha

Instelling:  New Life Center “ Kagendra”

Verblijf:  Vrijwilligersappartement

Vervoer:  Te voet en vervolgens public bus 45 minuten

Werkzaamheden:  Assisteren bij verzorging, activiteiten en zelfstandig  fysiotherapie


Celebral Palsy Center

Het CP Center is een revalidatiecentrum voor mensen met een aangeboren hersenafwijking. Erg veel mogelijkheden voor fysiotherapie en logopedie en home-visits. Het CP Center wordt intensief ondersteund door Holland Building. Kijk voor meer info op:

www.shbn.nl en http://www.cpnepal.org/about.html

Plaats:  Kathmandu

Instelling:  Celebral Palsy Center (afgekort: C.P. Center)

Verblijf:  Vrijwilligersappartement

Vervoer:  Afhankelijk van werkplek/werkzaamheden (naar CP  centrum 1 uur met taxi)

Werkzaamheden:  Fysiotherapie, logopedie enz. werken met (vaak jonge)  mensen met een aangeboren hersenafwijkingDhading

Dhading

Dhading

Dhading is een bergachtig gebied ten westen van Kathmandu. De streek is wat afgelegen, maar wel degelijk bewoond. De terrasvormige akkers bepalen voor een groot deel het landschap. Er groeit mais, wat rijst, een beetje aardappelen en wat groente. Er wordt vooral voor eigen gebruik geproduceerd. Er zijn maar een paar wegen en veel dorpen zijn uitsluitend bereikbaar over voetpaden met honderden traptreden.

De dorpen beschikken veelal over een eigen basisschool. Daar krijgen de kinderen hun eerste lessen in de Engelse taal. Niet alle docenten beheersen het engels even goed! Het beheersen van het Engels is noodzakelijk om met succes de overstap naar het vervolgonderwijs te kunnen maken. Daarom kunnen vrijwilligers op dit onderwerp een waardevolle bijdrage leveren!

Omdat het lesgeven maar een klein gedeelte van de dag in beslag neemt, kunnen vrijwilligers zich ook op andere terreinen nuttig maken.

De locatie is dermate afgelegen dat een bezoek aan Kathmandu slechts incidenteel zal plaatsvinden. De vrijwilligers hebben kost en inwoning bij zogenaamde " local's", Nepalezen die je gastvrij zullen ontvangen. Op het menu staan meestal traditionele Nepalese gerechten.

Er zijn op circa 1 uur lopen van elkaar medische posten ingericht. Deze zijn bedoeld als eerste opvang. De reistijd naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis is een veelvoud daarvan.

Plaats:  Dhading, o.a. Aprichap en Patle

Instelling: Scholen en gezondheidscentra

Verblijf:  Bij locale families

Vervoer:  vanaf KTM 4 uur met een bus en daarna 2 uur te voet

Werkzaamheden:  Scholen, assisteren bij Engelse les

Gezondheidscentra: assisteren verpleging, preventie en  

 home visits


Gorkha

Regio Gorkha

Gorkha is behalve de naam van een stad, ook de naam van een van de 75 districten in Nepal. Het gebied is bergachtig en ligt ten noord-westen van Kathmandu in de voorste uitlopers van de Himalaya.

Het gebied lijkt in veel opzichten op Dhading. De streek is zwaar getroffen door de aardbeving van 2015. Het episch centrum bevond zich in dit district.

Voor vrijwilligers zijn er veel mogelijkheden in de vele kleine dorpen. Engelse les neemt hierin een belangrijke plaats in. 

De locatie is dermate afgelegen dat een bezoek aan Kathmandu slechts incidenteel zal plaatsvinden. De vrijwilligers hebben kost en inwoning bij zogenaamde " local's", Nepalezen die je gastvrij zullen ontvangen. Op het menu staan meestal traditionele Nepalese gerechten.

Plaats:  Regio Gorkha,

Instelling:  Diverse scholen mogelijk

Verblijf:  Bij lokale families

Vervoer:  6-8 uur met de bus en vervolgens 3 uur lopen (je wordt opgehaald en je bagage wordt naar boven gebracht!)

Werkzaamheden:  Scholen: assisteren bij het geven van onderwijs, met  name Engels


Chitwan

Prasouni

Chitwan ligt in de Terrai, het overgangsgebied en laagvlakte tussen India en Nepal. Het klimaat is er subtropisch en heeft een rijke flora en fauna met o.a. olifanten, rino's en krokodillen. 

Een groot gedeelte van het district wordt ingenomen door Chitwan National Parc.Vanwege de hitte zijn er in de zomer vanuit Cross Borders geen vrijwilligers actief.

Vrijwilligers kunnen bij diverse scholen terecht. 

De locatie is dermate afgelegen dat een bezoek aan Kathmandu slechts incidenteel zal plaatsvinden. De vrijwilligers hebben kost en inwoning bij de moeder van Bharat. Op het menu staan meestal traditionele Nepalese gerechten.

Plaats:  Chitwan, Prasouni

Instelling:  Diverse kleine scholen in de omgeving aanwezig

Verblijf:  Bij de moeder van Bharat

Vervoer:  Een volle dag reizen vanaf KTM. Ter plekke te voet  en  gebruik maken van local bus.

Werkzaamheden:  Werkzaamheden: Scholen: assisteren bij Engelse les,  science lessen