Veelgestelde vragen

Vragen?

Nepal verschilt in veel opzichten van Nederland. In Veel gestelde vragen lees je meer over vragen die direct betrekking hebben op het vrijwilligerswerk.

 

Nepal is géén Nederland gaat in op de verschillen tussen Nepal en Nederland en de houding die je als vrijwilliger daarbij kunt aannemen.

 

Tot slot is Primitieve omstandigheden is vooral bedoeld om misverstanden te voorkomen. Nepal ontwikkelt zich in rap tempo, maar is in veel opzichten niet te met Nederland te vergelijken.

 


FAQ's: Veel gestelde vragen

Wanneer zou ik moeten arriveren?

Vrijwilligers die op eigen gelegenheid komen moeten tenminste één dag voordat het programma start in Kathmandu arriveren, je kunt dan al in het vrijwilligersappartement terecht.

Ben je van plan om langer van tevoren aan te komen dan kan de Nepalese staf je eventueel helpen met het zoeken naar een geschikte accommodatie. De kosten hiervoor zijn natuurlijk wel voor jou!

Afhankelijk van je vertreklocatie, kun je gedurende een aantal dagen een 'jetlag' of 'cultuurshock' ervaren na je aankomst. Dus houd hier rekening mee in je planning.

 

Hoe kom ik van de luchthaven bij het vrijwilligersappartement/ ho(s)tel?

Je zult buiten bij de luchthaven worden opgevangen door een vertegenwoordiger van Cross Borders die jou naar het appartement of ho(s)tel in Kathmandu brengt.

 

Hoe betaal ik de programmakosten?

Na aanmelding in Nederland verwachten wij 150 euro aanbetaling op onze bankrekening (details ontvang je na aanmelding). Het resterende bedrag dien je te betalen voor aanvang van de start van het programma in Nepal.

Dat bedrag kun je in Nepalese Rupees pinnen (wij gaan uit van de dan geldende dagkoers)

Wanneer je je vrijwilligersprogramma wil verlengen, dien je dit te bespreken met de Cross Borders staf en moet je vóóraf de meerkosten te betalen.

 

Wat gebeurt er als ik besluit naar huis terug te keren vóórdat de plaatsing is volbracht?

Als een vrijwilliger eenmaal is begonnen met werken, nadat de kosten zijn betaald, zal Cross Borders de programmakosten niet terugbetalen. In geval van onvoorziene omstandigheden (bv. ernstige ziekte, sterfgeval in de familie) kan de vrijwilliger natuurlijk altijd het programma eerder verlaten.

Sluit om de financiële schade te beperken vooraf in Nederland een goede reis- en annuleringsverzekering, uiteraard met werelddekking.

Wij betalen dus in geen enkel geval de programmakosten terug!

 

Waar zal mijn plaatsing zijn?

Momenteel werken onze vrijwilligers in de stad Kathmandu, in de districten Chitwan, Dhading en Gorkha.

 

Bepalen jullie mijn plaatsingsgebied?

Ja, plaatsingen worden beslist op basis van beschikbaarheid en de capaciteiten van de vrijwilliger. We proberen rekening te houden met eventuele speciale voorkeuren van de vrijwilliger zoals deze zijn aangegeven op het apllicationformulier, maar dat is niet altijd mogelijk. Je plaatsing zal tenminste twee weken voor je aankomst kenbaar worden gemaakt.

 

Hoe kan mijn familie met mij in contact komen gedurende mijn plaatsing?

Je kunt een lokale SIM kaart aanschaffen voor je mobiele simlock-vrije telefoon. De dekking van het netwerk in Nepal is goed, met uitzondering van sommige gebieden die je tijdens een trekking bezoekt.

Dat geldt ook voor mobiel internet. Bovendien, de meeste plaatsingen liggen binnen een paar uur reizen van een grote stad die voorziet in e-mail/internet en/of internationale telefoonservice.

 

In geval van noodsituatie, kunnen je familieleden en vrienden contact opnemen met Cross Borders en wij zullen onze uiterste best doen zo snel mogelijk een bericht naar de persoon te sturen.

Heb er begrip voor dat de infrastructuur van Nepal niet zo betrouwbaar is als in meer ontwikkelde landen. In sommige gevallen kan het uren of zelfs een dag duren voordat een bericht een vrijwilliger bereikt.

 

Zal de Cross Borders begeleider gedurende mijn plaatsing bij mij in het dorp verblijven?

De Cross Borders stafmedewerker zal niet bij je plaatsing zijn gedurende je verblijf. Je hebt echter wel een lokaal aanspreekpunt, iemand om je te helpen bij onverwachte zaken.

Als er een probleem is dat hij of zij niet kan oplossen, dan zullen zij contact opnemen met Cross Borders om hulp te verlenen.

Je kunt eventueel ook zelf contact opnemen met een van de CB stafleden.

 

Gedurende de plaatsing zal een Cross Borders begeleider locatiebezoeken afleggen en/of telefonisch contact met je opnemen en vragen hoe het met je gaat.

Bij een vrijwilligersperiode van 8 of 12  weken houden wij een tussen-evaluatie om de voortgang en de (voorlopige) handovers te bespreken en ,waar nodig en mogelijk, deze naar wens bij te stellen.

 

Hoe kan ik me vóór mijn aankomst voorbereiden op het geven van Engels?

Het zal handig zijn om je grammaticale kennis van het Engels op te poetsen. Je kunt ook overwegen enkele Engelse taal tekstboeken mee te brengen en/of TEFL-boeken (Teaching English as a Foreign Language) die je behulpzaam kunnen zijn, omdat ze moeilijk verkrijgbaar zijn in Nepal.

 

Hoe is het weer in Nepal?

De breedte van Nepal is gemiddeld ongeveer 200 km., maar binnen deze korte afstand reikt de hoogte van het land van zeeniveau tot een hoogte van boven de 8000m. Vandaar dat het weer afhankelijk is van de hoogte van de plaats in Nepal. Echter, gemiddeld heeft Nepal vier klimaatseizoenen: voorjaar, zomer, herfst en winter gelijk aan ons seizoen.

 

Het voorjaar loopt van maart tot mei. De temperatuur van dit seizoen varieert tussen 20 graden C en 30 graden C.

De zomer loopt van juni tot augustus. Dit zijn ook de moessonmaanden met af en toe in de avond onweersbuien en hete temperaturen.

De herfst begint in september en eindigt in november. Gedurende deze periode is het klimaat droog en zacht met temperaturen variërend tussen 20 graden C en 30 graden C.

De winter loopt van december tot februari. De ochtend en avond zijn erg koud, terwijl de middag heerlijk zonnig kan zijn. De temperatuur tijdens deze maanden beweegt zich tussen de 5 graden C en 20 graden C.

 

Hoeveel geld zou ik moeten meebrengen?

Dat is natuurlijk moeilijk te zeggen en zal vooral afhankelijk zijn van jouw persoonlijk bestedingspatroon.

Het leven in een dorp is erg goedkoop omdat je je maaltijden niet hoeft te betalen en er zal weinig zijn om je geld aan uit te geven!

Gedurende je plaatsing ben je verantwoordelijk voor alle extra's (frisdrank, snacks, enz.) die je wilt gebruiken. Maar om je toch een beetje een idee te geven, de gemiddelde vrijwilliger geeft per dag 10 a 15 euro uit.

Zorg, naast de programmakosten, voor voldoende budget zodat je niet in de problemen komt.

 

Is er iets dat ik mee kan brengen wat bruikbaar kan zijn voor jullie organisatie?

Doe dit altijd in overleg.

 

Wat zou ik voor mezelf mee moeten nemen?

Dat is natuurlijk sterk afhankelijk van het seizoen en van wat je, naast je vrijwilligerswerk, nog meer in Nepal wil gaan doen.

Als je bijvoorbeeld een trekking wil gaan maken zijn goed ingelopen bergschoenen natuurlijk noodzakelijk.

Bedenk dat je alles wat je voor een trekking nodig hebt tegen een schijntje van de Nederlandse kosten in Nepal kunt kopen/ huren!

Mocht je medicijnen gebruiken dan moet je die natuurlijk zelf meenemen; vergeet dan ook je medicijnen paspoort niet!

Omdat darmproblemen relatief vaak voorkomen is het raadzaam om Imodium en ORS altijd bij je te hebben.

 

Welke vaccinaties moet ik overwegen te halen vóór aankomst?

Volg hiervoor de adviezen van de GGD.

 

Wat maakt jou een 'Goede Vrijwilliger'?

Cross Borders Nepal vraagt haar vrijwilligers niet om formele kwalificaties.

Het enige dat we vragen is dat je zeer gemotiveerd bent om mensen te helpen en dat je toegewijd bent het aangeboden programma goed uit te voeren. Een positieve en flexibele houding zal je ook helpen het beste uit je verblijf in Nepal te halen.

Wanneer je aangeeft Engelse les te geven, is een gedegen beheersing van de Engelse taal nodig.

Ben je geïnteresseerd in vrijwilligerswerk in de gezondheidszorg, dan zullen de nodige medische ervaring en EHBO-vaardigheden vereisten zijn.

De volgende onderdelen zijn essentieel om te overleven, ongeacht de plek waar je werkzaam bent:

  • zelfstandigheid
  • geduld
  • goed probleemoplossend vermogen
  • gevoel voor humor/vermogen om om jezelf te kunnen lachen
  • tolerantie
  • bereid om te delen
  • flexibel
  • zelfmotivatie
  • enthousiasme om over nieuwe culturen te leren en je daarin te verplaatsen

"Jij verandert Nepal niet, Nepal verandert jou!"

Nepal is géén Nederland!

Nepal is geen Nederland...

en Nederland is geen Nepal!

Je zult ongetwijfeld merken dat men in Nepal met heel veel zaken echt anders omgaat. Dat geldt onder andere voor de omgangsnormen, het onderwijs en de zorg.

Ook religie speelt in Nepal een hele belangrijke rol in het dagelijkse leven.

Echt alles gaat anders!

Dus zet je eigen referentiekader aan de kant om Nepal beter  te leren kennen en oordeel niet, of in ieder geval niet te snel!

 

Voorbeeld:

De kinderopvang in de daycare centra lijkt soms wat eenvoudig of primitief, maar voor kinderen is het een enorme verbetering. Het kind:

  • wordt niet opgesloten in een vieze hut, (met alle risico’s van dien).
  • wordt niet uit bedelen gestuurd.
  • wordt niet ingezet om zware kinderarbeid te verrichten.
  • krijgt contact met andere kinderen.
  • krijgt elke dag iets te eten en te drinken.
  • krijgt zijn/haar eerste schooleducatie.
  • ontvangt de hoognodige medische zorg.

Net als Nepal heeft Nederland ook tijd nodig gehad om zich te ontwikkelen tot het land wat het nu is. Met steun van Cross Borders vrijwilligers hopen we in ieder geval een stapje in de goede richting te zetten!

Primitieve omstandigheden

In Nepal krijg je ongetwijfeld te maken met primitieve omstandigheden. Op zich is dat niet erg, maar wel fijn om vooraf te weten.

Bijvoorbeeld: 

Op elke straathoek liggen hopen met vuil, vele straten zijn niet geasfalteerd, wat vieze prut- en modderpaden oplevert. Ook daar ligt veel vuilnis en viezigheid waar overdag en 's avonds roedels wilde honden en koeien uit vreten en 's avonds kom je daar ook ratten tegen.

 

Dieren:

Ook dierenliefhebbers krijgen het slecht in Nepal, want veel dieren lijden een slecht bestaan, naast alle rituele offeranden die overal, dus ook op straat plaats vinden. Gewoon voor je ogen, wordt zo’n lief klein geitje geslacht…..

 

Water:

Veel mensen die Nepal aandoen worden in de eerste week een beetje ziek, bijvoorbeeld van het eten of het water (absoluut niet uit de kraan drinken, en tanden poetsen met mineraal water uit een fles!)

 

Beestjes:

En als je bij een Nepalese familie komt te logeren, houdt er dan rekening mee dat je 's nachts bezoek kunt krijgen van allerlei beestjes.

Denk hierbij aan spinnen, muizen, ratten en kakkerlakken.

Ook muggen kunnen in een bepaalde periode heel erg vervelend zijn, een klamboe kan dan zeker een uitkomst zijn!

 

Wat de pot schaft:

Verblijf je bij een gastfamilie dan eet je wat de pot schaft en dat zal vaak het Nepalese gerecht “Dal Bhat” zijn: rijst met linzen(soep) en groente. Ook ‘s ochtends!

Natuurlijk kun je bij je vertrek uit Kathmandu ook een eigen voorraadje eten inslaan “voor het geval dat…..”

Denk hierbij aan crackers, jam, muesli(repen) enz.

De kosten hiervan zijn voor eigen rekening!

 

Afdingen:

De Nepalees heeft ook een goede handelsgeest en elke taxi chauffeur ziet jou als de gouden klant van de dag.

Een straathandelaar of elke andere winkelier vraagt minstens 3x de prijs.

Dus het loont vaak om af te dingen!

Bedelende moeders en kinderen kun je het beste maar negeren.

Ook over dit fenomeen wordt uitgebreid stilgestaan tijdens de introductie periode.

 

Verkeer:

En dan het verkeer, rampzalig en soms erg eng. Zebra’s zijn er nauwelijks en als ze er zijn worden ze niet als zodanig gebruikt.

Voortdurend opletten dus!

 

Voor langere afstanden is het raadzaam om een plaats te reserveren in een “ Tourist bus” i.p.v. te reizen met een “ local” bus. De localbussen zitten vaak propvol.

 

Zelfs voor Nepali geven de bochtige trajecten en hobbelige wegen aanleiding tot wagenziekte. Neem dus voor de zekerheid wat plastic zakjes en papieren zakdoekjes mee voor onderweg.

 

Toilet:

Een Nepalees (Frans) toilet is, zeker in de buitengebieden, vaak een hokje ergens buiten zonder verlichting waar de hygiënische omstandigheden sterk te wensen overlaten!

Toiletpapier wordt doorgaans niet gebruikt, dus zorg dat je, naast een hoofdlamp, altijd een pakje papieren zakdoekjes bij je hebt.

 

Rochelen:

En “ last but not least”: veel Nepalezen rochelen.

En niet zo'n beetje ook; het komt helemaal vanuit zijn/haar tenen en gaat met veel geluid en een wijde boog op straat.

 

Als jij dit allemaal kunt handelen, kom dan gerust naar Nepal.

Nepal is en blijft met zijn vele mooie mensen zeer de moeite waard om te bezoeken!